lauantai 3. heinäkuuta 2010

Do it like Stockholmare!

Koska julkinen liikenne ja erityisesti paikallinen metro, eli T-bana, kuuluu nykyään omaan arkipäivään ja siksi myös päivittäisiin rutiineihin, niin on aika myös opetella matkustamaan T-banassa kuin true stockholmare!

Seuraat vain näitä ohjeita, niin det går bra!

1) Liikkuminen. Tämä on ehkä kaiken T-bana-matkustamisen kulmakivi! Tukholmassa (kuten takuulla kaikissa maailman merkittävissä metropoleissa) käveleminen T-banalle ja sieltä pois on nopeaa, juoksuntapaista liikehdintää, jonka tarkoitus on viestiä "här kommer jag, och när jag springer, ni alla tänker att jag är en viktig person". Pakollinen viimeinen spurtti tapahtuu tietenkin kun huomaat miten oma metro tulee pysäkille. Kiirehtiä täytyy juuri siihen metroon, vaikka toinen tulisi kahden minuutin kuluttua. Aika on nääs rahaa ja pitkä aika paljon rahaa. Joten hop hop, tassua toisen eteen siellä tunnelissa!

2) Suunnistaminen. Maanalaisessa täytyy suunnistaa oikein. Kartan kanssa törttöilevä tai oikeaa metroa etsivä pään pyörittelijä leimataan julmasti turistiksi (näin minäkin teen, tietenkin, olenhan täysin rivitukholmalainen), joka pitää ohittaa nopeasti. Eli siis ennen kuin poistut sisätiloista, tarkista mihin pääteasemalle olet matkalla ja millä asemalla jäät pois. Itse asemalla pysy skarppina ja seuraa kylttejä tehokkaasti, mutta erittäin huomaamattomasti.

3) Katse. Sitä ei kohdisteta mihinkään ja samalla se kohdistetaan "ei mihinkään". Katseen tarkoitus on mahdollistaa nopea ja tehokas kulkeminen sekä viestittää muille kanssamatkustajille, että T-banalla kulkeminen on äärimmäisen pitkästyttävää ja täysin ajanhukkaa. Älä anna katseen harhailla, sillä kardinaalivirhe on katsoa ihmistä kohti ja varsinkin silmiin (vaikka hän katsoisi sinua). Joten pitkät päälle ja pää kenoon!

4) Tavara. Vaikka tukholmalaisen jättilaukkuun näyttäisi mahtuvan tavaraa enemmän kuin kukaan voi omistaa, niin silti suurin osa pitää kantaa käsissä. Se antaa taas sellaisen kivan kiireen tunnun, "jag sprang hemifrån, och kunde inte packa dom här, ser ni hur busy busy busy jag är?". Kotoa kannattaa kaapata perinteisen kännykän ja mp3:en lisäksi vesipullo, aurinkolasit, turha kaulahuivi, kahvi/tee/kaakao/tyhjä muki, turha villatakki ja ylimääräinen kassi sekä napata vielä ilmaisjakelulehti Metro kainaloon. Mitään näistä EI tungeta laukkuun (vaikka sinne tietenkin mahtuisi), vaan kaikkia pidellään käsissä!

5) Ulkonäkö. Tukholmalaiset on todella tyylikästä kansaa. Vaatteet, kengät ja laukut on vimpan päälle, joten älä jää kakkoseksi! T-bana on catwalk, jossa täytyy esitellä oman vaatekaapin parhaita löytöjä, ihan sama onko menossa töihin tai juhlimaan, kauppaan tai ostamaan postimerkkiä. Tim Gunnin sanoin "Work it!"


Näin helppoa se on!

Ö: Ina Kesäsvensson

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti