lauantai 18. kesäkuuta 2011

Finland, the small country in Russia?

Suomesta tiedetään faktatietoa vaihtelevasti, joillakin on kaikki tieto hallussa, ja jotkut elää vielä siinä luulossa että Suomi on osa Neuvostoliittoa. Täällä moni kokee Suomen todella eksoottisena maana ja osa on vieraillut Helsingissä, ja juuri nämä ihmiset haluaa loistaa Suomi-tiedoillaan. Tässä muutama esimerkki:

Suomenkieli: Kaikki tietää suomenkielen ja sen yhteyden unkariin, mutta suurin harhaluulo on, että suomea puhuva ymmärtää ja puhuu sujuvasti unkaria (google translate: 'Mitä kuuluu?' on unkariksi 'Hogy vagy?', eli siis lähes identtinen!). Jotkut on myös brassaillu suomenkielen taidoillaan, vaikka vaan yhdellä opitulla sanalla, kuten "ranskanleipä" ja "ripulipaska". Jotkut taas sanoo "There's only one sentence I know in Finnish" ja sitten ne sönkkää siansaksaa. Näissä tilanteissa yleensä kannattaa leikkiä kohteliasta ja nyökyttellä hyväksyvästi.

Ruotsinkieli: Joidenkin on vain niin vaikea ymmärtää, että Suomessa on ihmisiä jotka puhuu sujuvaa ruotsia, että koulussa opiskellaan ruotsia, tai että joku voi tulla kaupungista, jossa suurin osa on ruotsinkielisiä.

Suomen historia: Venäjä tiedetään, mutta mitä mitä, onko Suomi ollut osa Ruotsia joskus?

Maantieteellinen sijainti: Tuskin kukaan tietää sitä, paitsi suomalaiset. Suurin osa yllättyy kun kerron että Suomella on yhteistä rajaa Venäjän kanssa.

Koulutusjärjestelmä: Kun opiskelee kasvatustieteellisessä instituutissa, ei voi välttyä suomalaisen koulutusjärjestelmän ylistämiseltä. Joillakin luennoilla suomalainen opiskelija pääsee valokeilaan, ikään kuin tämä olisi itse keksinyt koko järjestelmän. En valita.

Järjettömät pakkaset: Myönnetään, joskus oon pistäny celciukset yläkanttiin kun joku on kauhistellu suomalaista talvea. Ikään kuin me elettäisiin vieläkin keräilijä-metsästäjä-kulttuurissa, jossa ei ole supermarketteja tai goretexiä.

Jääkarhut, porot, pingviinit ja muut metsän eläimet: Niin, kaikki iloiset pakkasen ystävät kulkee rinnakkain pitkin Helsingin katuja.

Sukunimi: Turha luulla, että kukaan osaa lausua suomalaisen sukunimen oikein.

Sauna: Monikaan ei voi ymmärtää miksi ihmeessä kukaan haluaa mennä vapaaehtoisesti tulikuumaan huoneeseen istumaan (vain ne joiden luulot pakkasesta on pikkasen jääkauden puolella tietää, että sauna on ainut keino selviytyä). Näitä ihmisiä on kiva järkyttää kertomalla vastoista/vihdoista tai avanto-uimisesta, mikä tietenkin on osa jokaisen perheen lauantai-iltaa, eikö?

Kesä: Kun suurin osa uskoo, että Suomessa on ikiroutaa Hangosta Utsjoelle, niin niiden on hyvin vaikea uskoa, että Suomessa voi olla oikea kesä. Toisaalta, ne jotka on ollut Suomessa kesällä, ei voi vieläkään uskoa miten valoisaa yöllä voi olla. Ne jotka on ollu Suomessa talvella, ei voi uskoa että kukaan kestää sitä selväjärkisenä hengissä.

Nokia: Ne puhelimet, ei kumisaappaat, on kyllä jokaisen tiedossa, joten ei hätää suomalaiset; vaikka Elop myisi Nokian Microsoftille pilkkahintaan, brändi pysyy aina suomalaisena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti